Arheobotanička bašta u Novom Sadu podseća na zaboravljene biljke - Žitarice, mahuanarke i uljarice stare milenijumima
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Za sakupljanje, sejanje i negu biljaka u toj bašti zadužen je arheobotaničar Aleksandar Medović.
Drevno semenje koje se iskopava na arheološkim nalazištima Medović pokušava da pronađe u svetu ili u regionu, na mestima gde se još uzgajaju te biljke, ne bi li ih zasejao i proučio njihov izgled i namenu. Kako je rekao, žitarice i korovi se najlakše pronađu u zabačenim, izolovanim krajevima.
- Sve što se nalazi u bašti je u jednom trenutku raslo po vojvođanskoj ravnici. Gajila se jednozrna, dvozrna i timofejeva pšenica koja je nedavno otkrivena, potom krupnik, obična meka pšenica, ječam, proso, ovas, raž. Vojvodina je oduvek bila žitnica Evrope zahvaljujući močvarnom području bogatim vodom i lesnim terasama na kojima je nastalo jedno od najboljih zemljišta na svetu, crnica ili černozem - rekao je Medović.
Posebno je istakao jednozrnu pšenicu, koja se, zajedno sa ječmom i dvozrnom, ubraja među najstarije žitarice koje su uzgajane još u mlađem kamenom dobu, pre oko 10.000 godina na Bliskom istoku. U lesnom regionu Vojvodine uzgajali su je stanovnici prvih ratarskih naselja Starčevačke kulture, pre oko 8.000 godina.
- Za jednozrnu pšenicu se može reći da se na njoj zasniva ljudska civilizacija. Iako već u bronzanom dobu polako gubi na značaju igrala je važnu ulogu u ishrani ljudi sve do ranog srednjeg veka. Ugljenisani ostaci te drevne pšenice pronađeni su na brojnim arheološkim lokalitetima u Vojvodini: Starčevo, Feudvar kod Mošorina, Gradina na Bosutu, Petrovaradinska tvrđava, Gomolava kod Hrtkovaca. Njene vlati su tanke, a klas mali i pljosnat, a s obe strane klasnog vretena nalazi se samo jedno zrno. Od nje se pravio hleb odnosno pogača, ali se mnogo češće pripremala kao kaša - objasnio je Aleksandar Medović.
Zanimljivo je da mnogi na znaju da je fizalis, odnosno ljoskavac, izuzetno rasprostranjen u Vojvodini, ali se danas malo koristi u ishrani.
U bašti je zasađena i sastrica, vrsta manhunarke koja je uzgajana pre 12.000 godina u Turskoj i Iraku.
Među najlepšim cvetovima je zečji gorocvet, vrsta korova koja se pojavila kod nas između 200 i 300 godina pre nove ere, ali je Medović najponosniji na lalemanciju. Reč je o drevnoj uljarici koja može da se koristi kao začin i kao ulje za ishranu ili u industriji. Ona se skoro niotkud pojavila na arheološkim lokalitetima na Balkanu iz ranog bronzanog doba, a naučnici su utvrdili da je lalemancija uzgajana skoro 1.000 godina na arheološkom lokalitetu Feudvar, sve do ranog gvozdenog doba.
Proso je takođe bio zaboravljen, ali poslednjih godina ponovo se pojavio u ishrani, a građani ga najčešće kupuju u prodavnicama zdrave hrane. Jedan od glavnih razloga zašto se proso kod nas uzgaja još od neolita i prvih ratara i stočara, pa sve do poznog srednjeg veka, je njen kratak vegetacioni period, pošto sazreva tri meseca nakon setve.
Bob je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka između 60 i 140 centimetara, a u srednjoj Evropi počeo je da se uzgaja u bronzanom dobu (od 2000. do 950. godine. pre n. e.).
Firme:

Tagovi:
Aleksandar Medović
Bliski istok
Starčevo
Feudvar
Mošorin
Gradina
Bosut
Gomolava
Hrtkovci
arheobotanička bašta
zaboravljene biljke
drevno semenje
arheološka nalazišta
žitarice
korovi
jednozrna pšenica
dvozrna pšenica
timofejeva pšenica
krupnik
obična meka pšenica
ječam
proso
ovas
raž
crnica
černozem
mlađe kameno doba
bronzano doba
rani srednji vek
pozni srednji vek
fizalis
ljoskavac
Starčevačka kultura
sastrica
zečji gorocvet
lalemancija
neolit
bob
Komentari
Vaš komentar
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.