NavMenu

Britanska izvozna kreditna agencija potvrdila zajam od 430 mil EUR za izgradnju Moravskog koridora

Izvor: eKapija Utorak, 19.10.2021. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila zajam je u iznosu od 430 mil EUR (365 miliona funti) za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, potvrđeno je danas na Globalnom investicionom samitu u Londonu.

- Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko 4 milijarde funti - saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat konzorcijuma Behtel-ENKA predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.

UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20% vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije, navodi se u saopštenju.

UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije.

- Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor. Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa UK i Srbije usmerenim ka budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije. Ovi sektori su kljućni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana - rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.

Podsetimo, zajam daje JP Morgan chase bank Koridorima Srbije, na 13 godina, uz kamatnu stopu od 0,5% godišnje, uvećana za šestomesečni euribor, uz garanciju UKEF.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.