NavMenu

Carinske uprave regiona dogovorile jaču saradnju na sprečavanju nedozvoljene trgovine roba - Važna i digitalizacija procesa

Izvor: Poslovne novine Četvrtak, 27.10.2022. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: 1933bkk/shutterstock.com)
U Banjaluci je u četvrtak, 26. oktobra, završen dvodnevni sastanak direktora carinskih uprava Zapadnog Balkana. Reč je o osmom po redu sastanku visokih delegacija carinskih administracija iz regiona, u organizaciji Uprave za indirektno oporezivanje i Ambasade Velike Britanje u BiH.

Regionalni sastanak otvorili su Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u BiH i direktor UIO BiH Miro Džakula, koji su na samom početku istaknuli važnost zajedničke saradnje carinskih uprava regiona u sprečavanju nedozvoljenog i nezakonitog prometovanja svih vrsta roba, a posebno duvana i duvanskih prerađevina. S druge strane, naglašena je potreba olakšavanja carinskih procedura i svih vrsta carinskih kontrola za sve uredne poreske obveznike.

Tokom sastanka carinske administracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije predstavile su u Banjaluci postignuti napredak u oblasti carinskih reformi i ostvarene rezultate, a jedan od zaključaka je daljnja potreba digitalizacije poslovnih procesa u svim carinskim upravama.


Raspravljano je i o zajedničkim akcijama carinskih administracija, razmjeni podataka i informacija, te pomoći koju carinskim upravama regiona pruža CEFTA – Tim za SEED Projekat.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.