NavMenu

Veliko interesovanje za Crnu Goru na sajmu u Parizu - U fokusu turizam orijentisan na prirodu, avanturu, kulturu, luksuz i gastronomiju

Izvor: eKapija Petak, 06.10.2023. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore)
Tržište Francuske spada u red prioritetnih za Crnu Goru, a turoperatori su na Međunarodnom sajmu turizma IFTM Top Resa 2023 u Parizu pokazali veliko ineresovanje za našu zemlju, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Kako su naveli, riječ je o jednom od najznačajnijih sajmova na tržištu Francuske, koji svake godine posjeti preko 30.000 profesionalaca iz oblasti turizma i oko 1.000 predstavnika medija. Stoga je učešče na sajmu bilo jedinstvena prilika za promociju Crne Gore na ovom emitivnom tržištu.

O uspješnosti učešća NTO na sajmu koji se organizuje u B2B formatu, govori održanih 35 sastanaka sa predstavnicima turističke industrije iz Francuske, kompanijama kao što su easyJet, Transavia, Amatera, Carrefour, Voyamar, Worldia, Arts et Vie.

Direktorica NTO CG Ana Tripković Marković iskazala je zadovoljstvo povodom velikog interesovanja značajnih turoperatora, te istakla da tržište Francuske spada u red prioritetnih tržišta. Ona je poručila da su svi participanti imali veoma zapažene sastanke, te se nada da će pored individualnih putovanja, Crna Gora imati sve veći broj organizovanih dolazaka.

- Crna Gora ima dosta prednosti u odnosu na konkurentske destinacije, što pokazuju odlični podaci koje bilježimo. Tržište Francuske u kontinuitetu bilježi rast, u 2022. godini je udvostručen broj dolazaka u odnosu na 2021. godinu. Dobar trend nastavljen je i ove godine. Raspolažemo sa podacima zaključno sa julom ove godine kada je ostvareno 51.000 dolazaka i 220.000 noćenja, što je rast od 33% u broju dolazaka i 36% u broju noćenja. Što se tiče dolazaka ove godine, poredeći sa istim periodom 2019. godine imamo rast od čak 16%. Tržište Francuske spada u red prioritetnih tržišta i NTO CG u kontinuitetu sprovodi brojne aktivnosti. Ove godine imali smo online kampanje, ali i kampanje uživo, u narednom periodu planiramo brojna studijska putovanja novinara, blogera, influensera, turoperatora, dok od naredne godine kroz digitalne kanale promocije, planiramo jednu ozbiljnu, intenzivnu kampanju na najznačajnijim društvenim mrežama, kao i posjete brojnih influensera - poručila je Tripković Marković.

Da je ovaj sajam izuzetna prilika da se promoviše destinacija, uspostave novi kontakti i osnaže veze između ove dvije zemlje, smatra ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević. Prema njegovim riječima, ovogodišnje učešće na sajmu Top Resa bi moglo da proizvede konkretne efekte za narednu turističku sezonu.

- U prvi plan stavljam naše obaveze koje se tiču konstantnog unapređenja ponude i ono što bih posebno akcentovao je pažnja za očuvanje životne sredine i čistoća u našim ugostiteljskim objektima. To je nešto na šta treba da se skrene pažnja tokom čitavog učešća na sajmu. Mislim da bi ovo trebalo da bude jedan dobar početni korak u osmišljavanju posebne turističke strategije za Francusku - istakao je Ivanišević.

Kada su u pitanju segmenti turizma, pored sunca i mora, predstavnici turoperatora i turističkih agencija bili su zainteresovani za turizam orijentisan na prirodu, avanturu, kulturu, luksuz i gastronomiju. Oni ističu da su to stavke koji francuski turisti traže, a da Crna Gora u tom kontekstu ima dosta toga da ponudi.

Frederik Loran, direktor Uprave za oglašanje turoperatora Carrefour Voyage, koji ima 115 agencija u cijeloj Francuskoj, ističe da Crna Gora zaslužuje da bude znatno poznatija na francuskom tržištu.

- Prije svega ste vrlo blizu, pristupačni, imate izvanrednu gastronomiju, kulturu, prirodne ljepote, ali i izuzetno gostoljubive i simpatične ljude. Jutros sam imao sastanak sa liderima crnogorskog turizma i imamo vrlo velike ambicije, pošto već dugo odlično funkcionišete. Već i ove godine se može dosta uraditi, a naročito u godinama koje dolaze - kazao je Loran.

Strateški partner NTO CG, nacionalna avio kompanija Air Montenegro, ističe da im je učešće na sajmu Top Resa izuzetno značajno zbog velikog broja upita od agencija iz Francuske.

- Imamo podatak da je na Budvanskoj rivijeri bilo 30% više francuskih turista nego prošle godine i samim tim imamo veliki broj upita od mnogih agencija u Francuskoj. Da bi odgovorili tom broju upita morali smo povećati broj rotacija za Nant i Pariz. Tako da ćemo, umjesto dva leta nedjeljno koja smo imali ove godine, sljedeće godine imati četiri leta nedjeljno, u periodu od aprila do kraja oktobra. Top Resa se jako dobro pokazala, ne samo da se upoznamo ili unaprijedimo saradnju sa već postojećim partnerima, nego da se sretnemo i sa dodatnim agencijama koje su slale upite ove godine za narednu sezonu i da odgovorimo na njihove upite time što ćemo povećati broj letova za Pariz, Nant i Lion - kazala je predstavnica nacionalne avio kompanije Air Montenegro, Tatjana Babović.

Predstavnica hotelske grupacije Budvanska rivijera, Vesna Lagator ovom prilikom poručila je da tržište Francuske učestvuje čak sa osam procenata u ukupnom prometu koji HG Budvanska rivijera ima.

- Ono što nama posebno pričinjava zadovoljstvo jeste interesovanje novih, potencijalnih partnera i naših dugogodišnjih poslovnih partnera, koji će prema ovim podacima kojima trenutno raspolažemo, čak tražiti i veće kapacitete za sljedeću turističku sezonu. Već su rasprodati kapaciteti koji su bili ugovoreni za narednu turističku sezonu, sezonu 2024 - poručila je Lagator.

Učesnici sajma su imali priliku da se susretnu sa predstavnicima prestižnih medija Francuske, poput Tourmag, La Quottidienne, Marie France, Desirs de Voyages i drugim. Crna Gora je promovisana i u okviru magazina sajma IFTM Daily, kao i u oglasima u svim izdanjima.

NTO CG je iskoristila priliku da u okviru programa sajma održi i kratke prezentacije i predstavi nekoliko turističkih proizvoda koji su novi za ovo tržište, između ostalog, prezentovana je žičara Kotor - Lovćen, Ski centar Kolašin i panoramski putevi Crne Gore.

Sajam IFTM Top Resa je vodeći B2B sajam, koji okuplja značajan broj izlagača iz više od 160 zemalja svijeta. Ovaj sajam se održava svake godine u Parizu, a sadrži više segmenata putovanja i turizma, uključujući: leisure turizam, poslovna putovanja, grupna putovanja i MICE turizam.

Ponudu destinacije su na sajmu prezentovali strateški partner NTO CG - nacionalna avio kompanija Air Montenegro, lokalna turistička organizacija Podgorice, hoteli HG Budvanska rivijera, HG Montenegro Stars, Hilton, Voco, kao i turističke agencije Gold Travel DMC, Montenegro Tourist Service, Luminalis Events, Fun Trip Montenegro, Montenegro Tour Organization, Venn Tour i Gulliver Montenegro.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.