NavMenu

YouTube uvodi bitnu promenu zbog AI - Ko je ne poštuje ostaje bez videa

Izvor: B92 Sreda, 20.03.2024. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / geralt)
Mnoge kompanije i platforme razmatraju načine na koje bi mogle da se izbore sa sadržajem koji je generisala veštačka inteligencija (AI). Jedna od glavnih stvari, koja brine mnoge, jeste kako označiti takav materijal kako bi bilo jasno da je AI model kreirao fotografiju, video ili deo zvuka.

YouTube je sada izneo neka nova pravila za označavanje videa koje je kreirala veštačka inteligencija. Platforma će sada zahtevati da svako ko ubacuje video koji izgleda realistično, a kreiran je pomoću generativne AI, označi adekvatno taj video u svrhu transparentnosti. YouTube definiše realističan sadržaj "kao bilo šta što korisnik može lako da definiše kao pravu osobu, događaj ili mesto".

Ove oznake će početi da se pojavljuju na YouTube-u tokom narednih nedelja, prvo na mobilnoj aplikaciji, potom na desktopu i na TV-u. Biće vidljivi u opisu videa. Kada su u pitanju "osetljivije" teme (kao što su vesti, izbori, finansije i zdravlje), YouTube će oznaku postaviti direktno u video plejer, kako bi je načinio vidljivijom.

Oznake za AI neće biti neophodne ukoliko je u pitanju vidljivo nerealističan sadržaj ili ukoliko se radi o izmenama koje su nebitne.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.