NavMenu

Nacionalni jednošalterski sistem na tenderu - Uskoro bez papira i gubljenja vremena u prekograničnoj trgovini

Izvor: eKapija Petak, 29.03.2024. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za dizajn i implementaciju Nacionalnog jednošalterskog sistema.

Kako se navodi u javnom pozivu, sistem treba da poveća transparentnost i smanji troškove prekogranične trgovine na Zapadnom Balkanu.

U pitanju je uniformni sistem koji će integrisati podatke više od 10 institucija, poput aplikacija za pribavljanje setifikata, dozvola fitosanitranih inspekcija i drugo.

Koncept će obuhvatiti i automatizovani (bespapirni) sistem uvoza i izvoza, koji se trenutno razvija u Srbiji.

U tenderskoj dokumentaciji se ističe da će Nacionalni jednošalterski sistem olakšati procedure uvoza i izvoza i privredi i carinskoj upravi.

Sistem će se nalaziti u Državnom data centru u Kragujevcu i u Data centru Uprave carina.

Projekat se finansira iz zajma Svetske banke.

Kako je navedeno na sajtu Uprave carina, Vlada Srbije je 2019 godine potpisala sa Svetskom bankom sporazum o zajmu ukupne vrednosti 35 miliona evra, za Projekat za olakšavanje trgovine i transporta Zapadnog Balkana.

U okviru ovog projekta je predviđena potkomponenta Olakšice za promet robe zapadnog Balkana, kojia obuhvata i izradu i implementacija Nacionalnog jednošalterskog sistema (National Single Electronic Window), vrednosti 6 mil EUR.


- Nacionalnim jednošalterskim sistemom će se povezati svi učesnici u spoljnotrgovinskom prometu, kako državni organi tako i poslovna zajednica i omogućiće se brže i efikasnije obavljanje spoljnotrgovinskog prometa - navodi Uprava carina.

Svetska banka je za potrebe izrade tehničkog plana za Nacionalni jedinstveni šalter sklopila ugovor sa konsultantskom firmom KGH Customs.

Završetak projekta se očekuje u decembru sledeće godine.

Tender za izradu rešenja otvoren je do 15. maja, o ostalim detaljima OVDE.

B. P.









Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.