NavMenu

Ritam francuske kulture u našoj zemlji

Izvor: Politika Sreda, 17.04.2024. 17:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
U godini održavanja Olimpijskih igara u Parizu, Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pokreću kampanju "Ritam francuske kulture", a ekskluzivni sadržaji u oblastima scenskih umetnosti, muzike, filma, književnosti, vizuelnih umetnosti, tribinskog programa i sporta, predstavljeni su ovih dana na konferenciji za medije u ambasadi Francuske.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, najavio je prvi događaj koji će se održati već u četvrtak u Francuskom institutu, izložbu "Naukom do medalje", posvećenu nauci u službi razvijanja sportskih performansi.

- Za nas je ova godina veoma značajna, zato što se u Parizu održavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre i u čast tog događaja želeli smo da u našem "Ritmu francuske kulture" istaknemo sport, kulturu i nauku u kojima su odnosi Francuske i Srbije veoma jaki - rekao je Košar, naglasivši da se nova francuska kulturna sezona naslanja na prošlogodišnju u okviru koje je Francuska bili zemlja domaćin sajma knjiga.

Ova kulturna sezona posebno će istaći francusko savremeno stvaralaštvo, ali će i kulturnom nasleđu pripasti značajno mesto, rekla je Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji i dodala:

- Bićemo deo Festivala francuskog filma, Festivala autorskog filma, Oktobarskog salona, Bitefa, Nomusa, Bemusa, Beogradskog džez festivala, Nišvila, Arsenal festa. Što se tiče oblasti kulturnog nasleđa, organizovaćemo izložbe, predavanja i književne večeri u susret otvaranju katedrale Notr Dam u Parizu. Ove godine smo pokrenuli jednu novu saradnju na koju smo posebno ponosni, između Univerziteta umetnosti u Beogradu i Akademije za umetnost u Lionu, čije ćemo prve rezultate da vidimo tokom Oktobarskog salona. Pred nama je i festival francuske književnosti, Molijerovi dani, koji će se održati od 8. do 11. maja.

Miloš Latinović je u ime Bitef festivala podsetio da je osnivač ove manifestacije Mira Trailović, svoje ideje i najbolje odgovore pronalazila upravo u Francuskoj, te da Francuski institut i Bitef imaju dugu saradnju. Mada nije mogao da otkrije detalje, on je najavio za ovu godinu jedan izuzetan scenski događaj kojim bi se ponosili i sami osnivači Bitefa.

Milan Radulović, direktor festivala Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), istakao je višedecenijsku saradnju sa francuskom ambasadom i institutom i dodao:

- Na pragu obeležavanja pedesetogodišnjice NOMUS-a, odlučili smo da ove godine predstavimo program koji će se zvati "Omaž Gabrijelu Foreu" povodom stogodišnjice od smrti čuvenog francuskog kompozitora. Ugostićemo pijanistu Erika Lesaža, violinistu Daišina Kašimotoa, violinistkinju Liz Berto i violončelistu Fransoa Salka, koji će održati gala koncert u novosadskoj Sinagogi.

Zorana Đaković, umetnička direktorka Oktobarskog salona, najavila je 60. oktobarski salon koji će biti otvoren 20. oktobra i objasnila:

- Jedan od kustosa je Matje Lelijevr koji je kustos Muzeja savremene umetnosti u Lionu. Zahvaljujući takvom izboru mi smo uspeli da realizujemo saradnju sa Bijenalom u Lionu, koji će se otvoriti mesec dana pre Oktobarskog salona gde će izlagati Nadežda Kirćanski, umetnica iz Srbije. Kroz saradnju između salona i Muzeja savremene umetnosti u Lionu i bijenala, otvorio se prostor za uključivanje Univerziteta umetnosti i povezivanje sa akademijom iz Liona.

Igor Stanković, direktor Megakom film, najavio je ovogodišnji Festival francuskog filma koji se u junu održava na nekoliko lokacija na otvorenom. Ovogodišnje izdanje dovešće nekoliko filmova sa Kanskog festivala, a gosti Beograda biće i filmski autori iz Francuske, rekao je on.

Milica Ševarlić, ispred Doma omladine Beograda, rekla je da su, uz pomoć Francuskog instituta, uspeli da pred srpsku publiku dovedu gotovo 80% francuske džez scene.

- Ove godine ćemo dovesti muzičare koji će prvi put biti gosti Srbije i napravićemo neku vrstu preseka onoga što je obeležilo džez festival - dodala je.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.