NavMenu

Podrška projektima pošumljavanja za 38 lokalnih samouprava

Izvor: eKapija Utorak, 30.04.2024. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bane.m/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva za podršku projektima pošumljavanja i ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava. Vujović je istakla da su ovi projekti od velikog značaja jer su deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

Ona je podsetila na to da je u protekle tri godine, kroz javne konkurse, Srbija bogatija za 250.000 sadnica, dok su ove godine za te namene opredeljena još veća sredstva nego u 2023. godini.

- Trudićemo se da izađemo u susret svim lokalnim samoupravama koje imaju potrebu da ozelene ili pošume deo svoje teritorije. Ovo je važna mera za bolji kvalitet vazduha, što je naš strateški cilj. Podaci iz Druge nacionalne inventure šuma pokazuju da je 2006. godine šumovitost Srbije bila 29,1%, dok danas iznosi 39,01% teritorije - navela je Vujović.

Srbija se, kako je ukazala, približila evropskom proseku koji iznosi 41% teritorije, te upravo zbog toga, dodala je, moramo da nastavimo da održimo i ubrzamo pozitivan trend.

Najveći iznos sredstava po konkursu u 2024. godini dobio je Grad Novi Sad, kako bi se, kroz novu sadnju, ublažile i otklonile posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo taj grad. Sredstva su dobili i Raška, Dimitrovgrad, Opovo, Šabac, Zrenjanin, Bački Petrovac, Pirot, Novi Pazar, Trstenik, Leskovac, Vranje, Srbobran, Osečina, Kula, Inđija, Kikinda i Titel. Takođe, ugovori su potpisani i sa Račom, Šidom, Irigom, Vrnjačkom Banjom, Somborom, Čačkom, Ljubovijom, Nišom, Beočinom i Kladovom. Sredstva su opredeljena i za Kruševac, Vladimirce, Kragujevac, Kraljevo, Suboticu, Novu Crnju, Bosilegrad, Arilje, Smederevsku Palanku i Sentu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.