NavMenu

Gazdinstvo organske proizvodnje kod Bačke Palanke jedno od većih te vrste kod nas

Izvor: Dnevnik Sreda, 23.04.2025. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Dan DeAlmeida)Ilustracija
Gazdinstvo organske proizvodnje Anabel Vlček u Pivnicama kod Bačke Palanke jedno je od većih te vrste kod nas, jer na čak 20 hektara na otvorenom polju i u 11 plastenika gaji više od 20 vrsta povrća.

Dobar deo posla na otvorenom prostoru ovog proleća Anabel je uz pomoć sezonskih radnika već završila. Posađen je krompir, beli i crni luk, šargarepa, peršun, pasulj, tikvice, a od 15 maja rasađivaće blitvu.

Iz plateničke proizvodnje dospela je salata, blitva, spanać, keleraba, brokoli i u odnosu na lane, Anabel kaže za Dnevnik da joj se čini da je ovog proleća sezona bolja. Uspeli su lakše da zaštite povrće od potencijalnih bolesti i da bolje organizuju proizvodnju. Imaju povrća u količinama koje odgovaraju potrebama tržišta jer su lane imali viškove koje nisu uspeli da prodaju.

- Organizovali smo proizvodnju da povrće možemo sve da prodamo. Bili smo u kontaktu sa kupcima i čuli šta bi u kojem delu godine voleli da kupe, i sada smo količine prilagodili njihovim željama, pošto je organska proizvodnja skupa. Zahteva puno ručnog rada, pa se mora voditi računa o svakom dinaru, jer nisu samo dnevnice sezonaca visoke već su skupi i preparati za zaštitu povrća, seme, a i sertifikacija povrća koja se radi svake godine i košta od 2.000 do 3.000 EUR. Kontrolori dolaze obično tokom maja i juna i nadgledaju i samu proizvodnju i administraciju i treba spremiti novac da bi se dobio sertifikat zdrave hrane bez hemije - istakla je Anabel Vlček.

I mada Anabel Vlček ističe da su podsticaji veliki u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, jer po hektaru iznose 63.000 dinara, u suštini, taj novac pokriva samo deo troškova:

- Pojedine opštine i gradovi svake godine izdvajaju novac iz budžeta za lokalne proizvođače organske hrane kako bi podsticali razvoj lokalne ekonomije i tim proizvođačima taj novac dobro dođe da sasvim pokriju troškove proizvodnje. Ali, nažalost, taj primer ne slede sve lokalne samouprave. Na sreću, postoje podsticaji koje daje Pokrajina svake godine i na njihovim konkursima gazdinstvo učestuje da bi obezbedilo mehanizaciju po povoljnim uslovima. Mašine su nam potrebne da bi se posao brže odvijao, premda u nekim periodima proizvodnje je potreban ručni rad i sezonska radna snaga.


Domaći voćni sokovi

Mada je gazdinstvo Anabel Vlček jedno od najvećih, sagovornica Dnevnika ističe da svake godine širi proizvodnju. Bave se i preradom:

- Od viškova voća naših kolega organskih proizvođača prerađujemo voće u ceđene sokove, bez dodataka šećera i konzervansa i prodajemo kao domaće proizvode od organskog voća. Ali ih ne sertifikujemo zato što je sertifikacija skupa.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.