Gazdinstvo organske proizvodnje kod Bačke Palanke jedno od većih te vrste kod nas
Ilustracija (Foto: Unsplash / Dan DeAlmeida)

Dobar deo posla na otvorenom prostoru ovog proleća Anabel je uz pomoć sezonskih radnika već završila. Posađen je krompir, beli i crni luk, šargarepa, peršun, pasulj, tikvice, a od 15 maja rasađivaće blitvu.
Iz plateničke proizvodnje dospela je salata, blitva, spanać, keleraba, brokoli i u odnosu na lane, Anabel kaže za Dnevnik da joj se čini da je ovog proleća sezona bolja. Uspeli su lakše da zaštite povrće od potencijalnih bolesti i da bolje organizuju proizvodnju. Imaju povrća u količinama koje odgovaraju potrebama tržišta jer su lane imali viškove koje nisu uspeli da prodaju.
- Organizovali smo proizvodnju da povrće možemo sve da prodamo. Bili smo u kontaktu sa kupcima i čuli šta bi u kojem delu godine voleli da kupe, i sada smo količine prilagodili njihovim željama, pošto je organska proizvodnja skupa. Zahteva puno ručnog rada, pa se mora voditi računa o svakom dinaru, jer nisu samo dnevnice sezonaca visoke već su skupi i preparati za zaštitu povrća, seme, a i sertifikacija povrća koja se radi svake godine i košta od 2.000 do 3.000 EUR. Kontrolori dolaze obično tokom maja i juna i nadgledaju i samu proizvodnju i administraciju i treba spremiti novac da bi se dobio sertifikat zdrave hrane bez hemije - istakla je Anabel Vlček.
I mada Anabel Vlček ističe da su podsticaji veliki u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, jer po hektaru iznose 63.000 dinara, u suštini, taj novac pokriva samo deo troškova:
- Pojedine opštine i gradovi svake godine izdvajaju novac iz budžeta za lokalne proizvođače organske hrane kako bi podsticali razvoj lokalne ekonomije i tim proizvođačima taj novac dobro dođe da sasvim pokriju troškove proizvodnje. Ali, nažalost, taj primer ne slede sve lokalne samouprave. Na sreću, postoje podsticaji koje daje Pokrajina svake godine i na njihovim konkursima gazdinstvo učestuje da bi obezbedilo mehanizaciju po povoljnim uslovima. Mašine su nam potrebne da bi se posao brže odvijao, premda u nekim periodima proizvodnje je potreban ručni rad i sezonska radna snaga.
Domaći voćni sokovi
Mada je gazdinstvo Anabel Vlček jedno od najvećih, sagovornica Dnevnika ističe da svake godine širi proizvodnju. Bave se i preradom:
- Od viškova voća naših kolega organskih proizvođača prerađujemo voće u ceđene sokove, bez dodataka šećera i konzervansa i prodajemo kao domaće proizvode od organskog voća. Ali ih ne sertifikujemo zato što je sertifikacija skupa.
Tagovi:
Anabel Vlček
Pivnice
organska proizvodnja
uzgoj organskog povrća
organsko povrće
sertifikacija povrća
sertifikat zdrave hrane bez hemije
organska hrana
domaći voćni sokovi
Komentari
Vaš komentar
Naš izbor
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.