Katastrofalne posledice aprilskog mraza - Crvene jabuke potpuno stradale
Ilustracija (Foto: aspektreich Fotografie/shutterstock.com)

U voćnjaku Nakovo, na srpsko - rumunskoj granici nedaleko od Kikinde, na kojem se uzgaja jabuka raznih sorti na oko 45 i krušaka na oko šest hektara, prvi prolećni mraz od 18. do 21. marta nije naneo veću štetu s obzirom na kašnjenje vegetacije od oko 15 dana. Međutim, drugi nalet u aprilu sa oko minus sedam stepeni ispod nule napravio je ogromne probleme i potpuno uništio rod pojedinih sorti tada tek procvetalih jabuka. Mesec dana kasnije, posledice su i više nego evidentne.
- Crvene jabuke su stradale 100%, dok su zelene stradale na oko 20 odsto. Upitan je kvalitet jer su stradali centralni plodovi koji su najveći i najzdraviji. Ovaj mraz nam nije doneo ništa dobro - rekao je Slavko Pavlović, vlasnik voćnjaka u Nakovu.
Sva ulaganja se nastavljaju, rashodi su ogromni, a rod minimalan.
- Očekivani prinos je trebalo da bude oko 900 tona. Očekivani prihod bio je između 250.000 i 300.000 EUR. Od toga su ulaganja u sredstva zaštite i prihrane negde oko 100.000 EUR, berba košta 60.000, radna snaga i gorivo još oko 40.000. Mraz koji je pogodio crvene jabuke i kruške umanjiće mi prihod od 80.000 do 100.000 EUR - napomenuo je Pavlović.
Na području Kikinde, koja nije voćarski kraj, ne postoji mnogo poljoprivrednika koji se profesionalno bave tom vrstom agrara, a prolećni mrazevi i uništen rod nažalost sada već tradicionalno, navode i one najupornije da odustaju, konstatujući da je rad pod otvorenim nebom postala čista lutrija.
Komentari
Vaš komentar
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.